Rejsediarré

Diarré er den hyppigste årsag til sygdom under udlandsrejse.

Rejsediarré skyldes ofte, at mad eller drikke er forurenet med forskellige bakterier, virus eller parasitter. En anden smittekilde er, at pengesedler i mange lande er meget brugte og snavsede, og derfor kan de overføre bakterier/virus til hænderne og derfra i munden. Hepatitis A (smitsom leverbetændelse) og tyfus (alvorlig salmonella infektion) kan overføres gennem mad og drikke.

Vaccinationer

Udover vacciner imod tyfus og hepatitis A findes en vaccine mod kolera, Dukoral. Dukoral-vaccinen giver desuden en vis beskyttelse, 60%, mod diarré forårsaget af specielle E.-coli-stammer. Vaccinen skal drikkes i to omgange med mindst en uges interval, et til to uger før afrejsen.

Rejsediarré forbygges ved:

    • at spise friskt tilberedt mad, der er kogt, bagt eller stegt.
    • at drikke mineralvand med kulsyre på flaske med låg, øl eller surmælksprodukter af kendte fabrikater, friskpresset juice eller te, kaffe eller andet, som er tilberedt på kogt vand.
    • at spise frugter, som man selv har skrællet.
    • at undgå drikkevand fra vandhaner i isterninger, drikkevarer og mad.
    • at undgå alle slags isdesserter.
    • at undgå mayonnaiseholdige salater og rå æggeblommer, rå grøntsager (fx salatblad) og rå skaldyr.

Behandling

Hvis der opstår diarré under rejsen behandles lette tilfælde med hvile og rigelig væskeindtagelse af fx te med sukker. Er diarréen blodig kan der være tale om forskellige bakterier og parasitter, og man bør søge lægehjælp for at få fastslået årsagen.