Aktuelt


Wuhan coronavirus (opdatering 12. feb. 2020.)

Den seneste måned er et nyt virus, som først blev fundet i Wuhan by i Kina, spredt til mange lande i verden. Indtil videre er over 45.000 mennesker diagnosticeret med det ny virus; heraf er mere end 1.100 døde.

Virus er et conoravirus og ligner genetisk SARS virus fra 2002-3. Det ligner også virus fundet i flagermus i Hong Kong og kan meget vel have sin oprindelse i dette dyr.

Det ny virus forårsager luftvejsinfektion i de inficerede mennesker – men det er især ældre og svækkede individer, som er i fare for at dø af infektionen. Vi ved ikke hvor mange lette og ukomplicerede tilfælde af luftvejsinfektion dette virus er årsag til, men det må antages at rigtig mange tilfælde måske 10 gange flere end registrerede tilfælde er ukomplicerede og kun giver forkølelse, ondt i halsen og feber og ikke giver lungebetændelse – men vi mangler fortsat data herfor, da mennesker med ikke-alvorlige infektioner sjældent bliver undersøgt.

Det ny coronavirus kan smitte fra inficerede, som endnu ikke har symptomer på sygdommen samt fra personer med symptomer på luftvejsinfektion. Symptomerne er feber, træthed og tør hoste stigende til åndenød. Smitte sker ved tæt kontakt til inficerede personer ved nys eller hoste, men også ved indirekte kontakt med eksempelvis sekret via hænder.

Man kan således beskytte sig selv i væsentlig grad ved undgå at være tæt sammen med mange mennesker på én gang. Undgå kontakt med personer som har tegn på luftvejsinfektion (nys, hoste) eller feber.

Brug håndvask med sæbe og håndsprit hyppigt – dette er en effektiv måde til at komme af med virus i det hele taget og til at destruere virus.

Masker yder ingen/meget ringe beskyttelse og anbefales ikke, men bruges meget i Asien ”for dog at gøre noget”.

For øjeblikket er langt de fleste tilfælde registreret i Hubei provinsen i Kina og særligt i storbyen Wuhan. Alle ikke-nødvendige rejser til Hubei provinsen frarådes. Der er efterhånden konstateret tilfælde i mange dele af Kina og især i de større byer.

Der er registreret relativt få tilfælde udenfor Kina, under 1 procent af tilfældene. Langt de fleste af tilfældene udenfor Kina kan henføres til rejsende fra Kina og er blevet behandlet eller sat i karantæne i 14 dage.

Flere luftfartselskaber har indstillet flyvninger til og fra Kina.

Inden afrejse bør man konsultere udenrigsministeriets hjemmeside.

https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/

Sundhedsstyrelsen hjemmeside indeholder mange gode råd omkring coronavirus. https://www.sst.dk/coronavirus