Smitte med ny influenzavirus A(H1N1)v har siden april 2009 bredt sig over næsten hele kloden, hvorfor det også omtales som pandemisk influenza.

Forekomst

Influenzavirus A(H1N1)v er et nyt influenzavirus type A, der er opstået hos grise og nu kan smitte mellem mennesker.

Influenza med oprindelse hos grise forekommer hos vilde fugle, husdyr og mennesker, men smitte på tværs af dyrearter er sjælden. Da det er et nyt virus kan alle mennesker blive smittede med virusset.

Smitte med det nye influenzavirus A(H1N1)v er overvejende fundet hos større børn og yngre voksne personer, som normalt ikke rammes alvorligt af influenza.

Smitte

Influenza A (H1N1)v smitter som almindelig influenza fra det øjeblik, hvor man mærker de første symptomer. Inkubationstiden (tiden fra man bliver smittet til man får symptomer) er op til 7 dage. De fleste vil blive syge indenfor de første dage. Man anses for at være smittefri et døgn efter, at man ikke har feber længere, hvis man i øvrigt føler sig rask.

Symptomer

Symptomerne er de samme som ved almindelig influenza: Pludselig opstået feber, ondt i halsen, hoste og muskelsmerter. Diarré kan også forekomme.

Sygdomsforløb

Langt de fleste, der bliver smittet med Influenza A (H1N1), oplever et mildt sygdomsforløb sammenlignet med den tilbagevendende vinterinfluenza.

Personer med visse kroniske sygdomme, ekstrem overvægt og gravide kan dog være i særlig risiko.

Sundhedsstyrelsen anbefaler således, at kontakte lægen, hvis:

    • Influenzasymptomer pludselig bliver værre.
    • Du har en sygdom, der gør influenza til en mere alvorlig sygdom, end det ellers ville være: Nedsat lungefunktion, astma, hjerte-karsygdomme, diabetes eller nedsat immunforsvar.
    • Du, siden du blev syg, har været i nærkontakt med personer, der har en sygdom, der gør influenza til en mere alvorlig sygdom, end det ellers ville være.
    • Du er gravid eller har børn under 2 år.

Forebyggelse

    • Undgå tæt kontakt med personer, som du ved er syge.
    • Bliv hjemme fra arbejde, skole eller lignende, hvis du er syg.
    • Undgå at hoste og nyse i din håndflade. Brug i stedet dit ærme eller et éngangslommetørklæde.
    • Vask ofte dine hænder med sæbe især, hvis du hoster og nyser. Det nedsætter risikoen for, at du smitter andre, og at du selv bliver smittet.
    • Undgå at røre ved dine øjne, din næse eller din mund. Så nedsætter du risikoen for at blive smittet, selvom du skulle have fået smitte på hænderne.

Vaccinen mod ny influenza A(H1N1)v vil kun blive tilbudt særlige persongrupper fastlagt af Sundhedsstyrelsen.

Vaccinen mod almindelig sæsoninfluenza beskytter ikke mod Ny Influenza A(H1N1)v. Det er fortsat vigtigt, at personer med risikofaktorer og personer over 65 år lader sig vaccinere med den almindelige sæsoninfluenzavaccine.