Tyfus, som er en blodforgiftning, er den alvorligste af salmonellainfektionerne. Sygdommen skyldes en særlig salmonellabakterie, som overføres gennem forurenet mad og drikke. Tyfus starter for det meste med vedvarende høj feber, som senere kan ledsages af kraftig diarré. Infektionen kan være livstruende, hvis den ikke behandles med antibiotika.

Tyfus er hyppigst i Asien og Afrika.

Vaccination

Der anbefales vaccination mod tyfus ved mere end 3-4 ugers ophold i områder med risiko for smitte. Dog anbefales vaccination til alle ved mere end to ugers rejse til Indien, Sri Lanka, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Pakistan og Afghanistan.

Der findes to typer vacciner:

  1. Vaccine til indsprøjtning: Vaccinen består af oprensede bestanddele fra salmonellabakteriens overflade. Der gives en indsprøjtning, der giver beskyttelse i tre år.
  2. Vaccine i kapsler: Vaccinen består af levende, svækkede tyfusbakterier. Der spises en kapsel dag 1, dag 3 og dag 5 – hver gang mindst en time før et måltid. Kapslerne skal synkes hele. Vaccinen beskytter i mindst et år, men hvis man regelmæssigt udsættes for tyfusbakterier (ved længerevarende ophold i lande, hvor tyfus er hyppig), bliver beskyttelsen længere, op til tre år.