Pneumokokker er bakterier, der giver lungebetændelse, blodforgiftning og hjernehindebetændelse, og behandles med antibiotika. Infektionen overføres mellem mennesker gennem luften og findes i hele verden også i Danmark. Man er særligt udsat for at blive syg, hvis man lider af kroniske hjerte- eller lungesygdomme, sukkersyge eller har fået fjernet milten.
Vaccination
Personer med kroniske hjerte- eller lungesygdomme, sukkersyge, personer der har fået fjernet milten og alle over 65 bør i samråd med deres læge overveje at lade sig vaccinere. I rejsesammenhæng er der speciel indikation for vaccination med pneumokokker, hvis man bor i lande, hvor der er en høj forekomst af pneumokokker, der er resistente overfor almindelig penicillin. Det kan f.eks. dreje sig om Spanien og USA.
Vaccinen består af overfladeantigener (polysaccharider, sukker) fra 23 forskellige typer af pneumokokbakterier, og giver 60-80 % beskyttelse i mindst 5 år efter en enkelt injektion.
Efter 5 år bør vaccinerede undersøges for antistoffer i blodet, inden man tager stilling til evt. revaccination. Vaccineres personer med høj koncentration af antistoffer, kan der udløses kraftige bivirkninger.